Les 1 periode 4 (lijn tekenen)
We hebben deze les voor het eerst kennis gemaakt met de robotarm. Dit was een voor proefje op het 2e laarjaar want dan gaan we er zelf een ontwerpen en bouwen.
Voor dit programma maken we gebruik van de app Dobot Studio. Met behulp van een usb kabel verbinden we de voet van de robotarm aan mijn laptop. Via deze app/verbinding kunnen we de robotarm alles laten doen.
De 1e opdracht was om een horizontale lijn en een kromme lijn te tekenen. Als uitdaging mochten we ook de robot arm laten verspringen. Dit wil zeggen dan de robot op willekeurige plekken een stipje zal zetten. Toen we dit gedaan hadden mochten we zelf een beetje rondspelen en rond klooien met de robotarm.
Dit was een zeer leuke ervaring. Ik heb nog nooit met een robot arm gewerkt, en dan opeens dit soort opdrachten op school doen is dan natuurlijk erg leuk!
Hieronder vind u een foto van de praktijkopdrachten. Dit geeft een beter en duidelijker beeld van wat ik allemaal gedaan heb.
Op Youtube zullen trouwens alle video's te vinden zijn. Mijn naam op YouTube is Bas de Kloe
Les 2 periode 4 (blokjes verplaatsen)
Tijdens de 2e les hebben we geleerd hoe blokjes konden oppakken met een grijper, en deze vervolgens konden verplaatsen of opstapelen. Deze opdracht was een stuk ingewikkelder dan de vorige. We moesten hierbij een digitale code opstellen en dit maakte het een stuk moeilijker.
We maakten weer gebruik van de app Dobot Studio, alleen kozen we nu voor het onderwerp Blockly. Hiermee konden we digitale codes opstellen. Wat zelfs mogelijk is, is om de x , y, z en r waarde tot op de 1000ste mm nauwkeurig te noteren. Dit was een zeer bijzondere ervaring.
De grijper werd overigens bediend door een servo. Deze grijper kan dus uiteraard open en dicht, maar wat ook wel grappig was, is dat de grijper in rotatie te bedienen is. Hij kan makkelijk 360 graden om zijn af draaien.
Hieronder vind u een duidelijke foto en video van de opdracht om het wat duidelijker te maken.
Les 3 periode 4 (lijnvolger)
In mijn eerste schoolperiode hebben we een lijnvolger gebouwd. Dit hebben we helemaal zelf aangesloten en gesoldeerd. Als u rechtsboven naar het kopje Lijnvolger gaat, dan vind u nog een veel uitgebreidere uitleg.
In deze les kwam de lijnvolger weer terug. Deze lijnvolger was alleen een stuk uitvergroot en was voor zien van 2 infrarood sensoren. Hij kon hierdoor zeer recht rijden. We moesten hem zelf helemaal afstellen zodat hij alleen de zwarte lijn bleef volgen. Dit deden we door de motoren te activeren als de sensor de ZWARTE kleur zag, en de motoren uit te schakelen als de sensor de WITTE kleur zag. Ik heb dit project samen met een maatje van mij gedaan en dat is in mijn ogen erg goed verlopen. We hadden de snelste auto uit onze klas geprogrammeerd.
Mijn docent, meneer Bosman heeft een fantastisch filmpje gemaakt die hieronder te zien is!
Maar voordat we zover zijn zal ik eerst de lijnvolger en een korte testrit laten zien!!
voor meer info, check mijn YouTube kanaal! (Bas de Kloe)
Les 4 periode 4 (obstakels vermeiden)
In de volgende les gingen we bijna hetzelfde doen als de les die we hiervoor hadden. We hadden uiteraard weer een lijnvolger maar het belangrijkste was om obstakels te vermeiden die dag.
We moesten de volgende ruimte figuren vermeiden,
1. rechte driehoek
2. cirkel
3. vierkant
We hiervoor gebruik gemaakt van timers. We moesten eerst erachter komen hoelang die erover deed om op het juiste moment te draaien zodat de lijnvolger om de figuren heen te gaan. Dit was best een pittige opgave en met name voor de cirkel. Dit was de moeilijkste van de 3. Toch is het ons gelukt om hem rijdend langs alle obstakels te krijgen.
Hieronder vind u een paar voorbeelden van de obstakels en de rijdende lijnvolger.
les 5 periode 4 (compressor)
Zoo en dan zijn alweer bij de ene laatste opdracht aangekomen. Wat ging deze periode toch snel, maar goed..... we hebben nog 2 fantastische opdrachten voor de boeg.
In deze opdracht zijn we blokjes gaan stapelen en verplaatsen door middel van een loopband en een compressor. De loopband konden we met de code bedienen en afstellen. De compressor daarentegen had een klein kastje achter de robotarm staan. Dit kastje zorgde ervoor dat de zuignap voorop de robotarm van lucht werd voorzien, of juist vacuum werd gezogen. Dit konden we helemaal zelf afstellen en bedienen. Dit maakte deze opdracht erg leuk maar soms ook wel een beetje ingewikkeld.
Zodra je de blokjes wilt stapelen, moet je uiteraard rekening houden met de juiste diepte en lengte van verplaatsing, maar je moet al helemaal de hoogte goed in de gaten houden. Ieder blokje was rond de 5 cm hoog en deze waarde nam dus iedere x toe.
Stel dat we dit verkeerd hadden ingevoerd en niet aan het opletten waren, dan hadden we het hele kopstuk kapot kunnen maken. Dit maakte de opdracht best wel ingewikkeld omdat je het natuurlijk in 1x goed moet doen en geen fouten mag maken! Nou gaat er natuurlijk altijd wel iets mis en dat is ook niet erg, zolang je maar grotere schade probeert te vermeiden en respectvol en zuinig met je onderdelen omgaat. Dit was iets dat meneer Bosman ons erg op het hart drukte.
Hieronder vind u een filmpje van mijn project om een beter beeld te geven!
Les 6 periode 4 deel 1 (loopband & infrarood sensor)
Helaas zijn we alweer aangekomen bij de allerlaatste robotarm opdracht van dit jaar, maar niet getreurd. Dit gaan we met een spektakelstuk afsluiten!
In mijn laatste les hebben we uiteraard een loopband en een robotarm met compressor gekregen, maar om het helemaal uitdagend te maken kregen we er een infrarood sensor bij. Deze sensor zorgde ervoor dat we door middel van röntgenstraling verschillende processen konden uitvoeren.
Ik en 2 maatjes van mij hebben ervoor gekozen om een aparte code te maken voor de robotarm & loopband. Hieronder leest u stap voor stap wat er gaat gebeuren.
1. Zodra het proces gestart wordt blijft de loopband draaien totdat de infrarood sensor wat ziet.
2. Als dit het geval is, dan wordt het ingeprogrammeerde proces gestart.
3. Nadat de sensor wat ziet telt hij 10.000 stappen precies, en vervolgens komt de robotarm aan bot.
4. De robotarm komt precies in het midden van de baan naar beneden en pakt het blokje op de loopband op.
5. Hij neemt het blokje meer naar een bakje en daar wordt hij losgelaten.
6. Uiteindelijk zal hier een toren komen te staan van 3 blokjes.
Hieronder vind u een filmpje van de 1e opdracht
Les 6 periode 4 deel 2 (loopband & infraroodsensor)
In het 2e deel van de les mochten we onze fantasie de vrije loop laten. Wij hadden ervoor gekozen om een piramide van blokjes te bouwen met behulp van de loopband en de robotarm. De robotarm zou blokjes op de loopband plaatsen en de loopband zou steeds een klein stukje op moeten schuiven, zodat er ruimte gemaakt kan worden voor het volgende opkomende blokje.
Dit was uiteraard een flinke opgave en dit is ook zeker een paar keer mis gegaan maar na veel proberen is er eindelijk een mooi succes ontstaan. Net voor het einde van de les kregen we hem werkend. Ik en mijn 2 maatjes waren super blij en trots op onszelf dat we zo'n proces in zo'n korte tijd hebben geprogrammeerd en werkend gekregen.
Hieronder vind u het prachtige eindopdracht van periode 4 Leerjaar 1 Technicus & Engineering!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb