Montage en onderhoud les 1 (sleutels)
Tijdens mijn eerste les van het vak WMO (montage en onderhoud) hebben we het gehad over alle soorten sleutels die er bestaan. IK heb hier veel geleerd, want ik kende wel een paar sleutels maar ik heb ook soorten sleutels gehoord waar ik het bestaan niet vanaf wist. Hieronder vermeld ik de meest voorkomende.
- Moersleutel
- Ringsleutel
- open ring sleutel
- ringsleutel met ratel
- steekringsleutel
- haakse dopsleutel
- bougiesleutel
- buitenzeskantdoppen
- Steeksleutel
- Engelse sleutel
- Torx sleutels
- Inbussleutels
Gedurende mijn opleiding ben ik veel bezig met het ontwerpen, bouwen en onderzoeken van mechanisch aangestuurde apparaten. Deze sleutels zal ik dus het meest tegenkomen als ik ergens aan zou moeten plegen of in elkaar moet sleutelen.
Montage en onderhoud les 2 (practicum)
Onze tweede les bestond uit een productieve dag. We hebben toen een 3d printer uit elkaar geschroefd en gekeken of er onderdelen waren die vervangen moesten worden. Hier hebben we de hele les aan besteedt. We kregen eerst van de docent te horen waar we op moesten letten voordat we te werk gingen.
Om precies te zijn ging het om de Snapmaker Original. Zelf vind ik dit een zeer mooie 3D printer, en het mooie hiervan is. Is dat je hiermee ook kan graveren en Laser graveren. Zeker laser graveren vind ik erg leuk om te doen!
Hieronder vind u enkele foto's van onze practicum les.
Aan het eind van het practicum moesten we er natuurlijk ook weer voor zorgen dat de aangepaste onderdelen optimaal kunnen functioneren, alleen was dit bij ons helaas niet van pas gekomen. De groep voor ons hebben de robot op een foute manier gerepareerd, daarom is hier verdere reparatie vereist. Toch heb ik deze les weer wat meer informatie opgedaan als het gaat over een apparaat uit en weer in elkaar te sleutelen.
Montage en onderhoud les 3 (kogellagers)
Tijdens de derde les hebben we veel uitleg gekregen over de verschillende soorten kogellagers die allemaal in de praktijk toegepast worden. Ik was verbaasd over hoeveel verschillende soorten er waren en wat de verschillende voor en nadelen waren. Zo zijn er bijvoorbeeld kogellagers die in de horizontale of verticale af gebruikt worden, maar ook bijvoorbeeld diagonaal of schuin tegenover elkaar.
horizontale en verticale assen
Voor deze soorten van kogellagers is altijd sprake van 2 assen die parallel aan elkaar lopen. Daarom kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van een metalenketting voor tandwielen, waar vervolgens een kogellager in zit. Wat we hiermee bereiken is een zeer sterkte kracht die een heel grote belasting aan kan. Wanneer de 2 assen niet parallel aan elkaar lopen kan de ketting van de tandwielen af schieten en zo ontstaan er ongelukken of fouten in de fabriek.
niet parallel staande assen
we kunnen ook gebruik maken van rubberen banden. Het voordeel hiervan is dat de kabel erg soepel is en geen vereiste eisen heeft staan voor de assen. De assen hoeven dus niet parallel te lopen of zo iets te kunnen laten rollen. Rubber kent 1 nadeel en dat is dat de kracht niet heel hoog is, aangezien de kabel kan knappen of verteert op gegeven moment.
soorten lagers
Tijdens de les zijn veel verschillende lagers aan bot gekomen. Ik ga hieronder de lagers vertellen die we tijdens de les uitgelegd hebben gekregen en de belangrijke punten die je moet weten over de lagers.
- tweerijige kogellager
- zelfinstellende 2 rijige kogellager
- tweerijige tonlager, tontaanlagers
- tweerijige groefkogellagers (600 & 6000 serie)
- kogelstaatslager
- kegellager
- hoekcontact lager
- cilinderstaatslager
Ik ga het nu hebben over de belangrijke informatie dat op een kogellager staat en hieronder komen ook tekeningen van de verschillende kogellager als doorsnede tekening.
- C = staat voor de tolerantie en geeft aan tot welke waarde de kogellager bestand is. Zo zet tolerantie C3 uit bij hitte.
- 2Z = staat voor 2 metalen plaatjes. Zo is de bovenkant en onderkant van de kogellager afgedicht met een metalen plaatje
- 2RSH = staat voor een rubberen afdichting. Het concept is hetzelfde als bij de metalen plaatjes alleen zijn ze hier van rubber.
- 2RSL = staat voor een mindere afdichting. Dit betekent dat de kogellager minder afgedicht maar ze zijn toch geschikt tegen stof, omdat ze stofdicht zijn. Het is ook een lichtlooplager en het belangrijkste hiervan is dat de kogellager gelijk op het juiste toerental moet kunnen mee draaien.
- IZ = 1e afdichting. De kogellager is dus aan 1 van de 2 kanten afgedicht. Het voordeel hiervan is dat de kogellager aan 1 zijde afgedicht is en zo minder gevoelig is stof en vocht. Aan de andere kant van de kogellager kan dus makkelijk ingevet en soepel gehouden worden.
- RSI = volledig dichte afdichting. De kogellagers zijn zo goed afgedicht dat er helemaal niks in kan komen in iedere weersomstandigheid. Zo kunnen ze dus bijvoorbeeld goed gebruikt worden in de industrie die veel te maken hebben met constructies in het water of in zandige gebieden.
profielen van kogellagers
smeermiddelen voor kogellagers
Smeermiddelen voor kogellagers is van grootbelang is we kijken naar de kwaliteit en de levensduur. Een smeermiddel beschermt de kogellager namelijk tegen corrosie, wrijvingsvermindering en is van grote invloed voor de koeling. Wanneer je een goed soort smeermiddel gebruikt, dan zal het smeermiddel ook alle vocht tegenhouden en zo ontstaat er dus ook minder snel corrosie en gaan ze langer mee.
Het vormt dus een smeerfilm tussen de rollende en glijdende oppervlakten van de lagers.
Montage en Onderhoud Les 4 (openschroeven van Computer)
In de vierde les van het vak Montage en Onderhoud hebben we les en uitleg gekregen in het openschroeven van een computer. We moesten hierbij meerdere onderdelen uit en in elkaar schroeven. Hieronder ziet u stap voor stap welke onderdelen er uit de computer gehaald zijn. Dit laat ik zien door middel van foto's.
Montage en Onderhoud Les 5 (bandlassen/rondsnaarlassen)
Tot slot hebben we als laatste les leren band en rondsnaarlassen. Dit was een zeer productieve les waarin we iets geleerd hebben dat zeer van pas zal komen wanneer wij de fabriek in moeten en snel banden moeten vervangen of repareren.
We hebben zoals ik al zij leren band en rondsnaarlassen. Ik begin even met rondsnaarlassen. Tijdens dit proces maken we gebruik van een soldeerbout met een groot metalen vlak erop die rond de 350 tot 400 graden wordt. Vervolgens pakken we een blokje waar we 2 uiteinden van een rondsnaar (rond rubberen bandje) in kunnen doen. Het grote metalen oppervlak houden we goed stil en we drukken de rondsnaar heel zachtjes ertegenaan. De rondsnaar zal dus heel warm worden en gaan smelten. Op het moment dat hij over het hele vlak goed doorgesmolten is aan beide kanten, dan halen we de soldeerbout ertussen uit en stellen we een timer in op 2 a 3 minuten. Dit geeft de kabel de tijd om aan elkaar te smelten. Na 2 a 3 minuten zou de kabel uitgehard genoeg moeten en zijn en stevig aan elkaar gesmolten. het enige wat we nu nog moeten doen is met een speciale tang de uitgeharde uitsteeksels weg knippen, voordat hij gebruikt kan worden. Als dit gedaan is, dan kan hij toegepast worden in de fabriek.
Met bandlassen maken we gebruik van een blok die we vastzetten en wordt opgewarmd. Voor dat we dit kunnen doen moet eerst de kabel goed afgeknipt worden. Dit moet een kartel profiel hebben of 2 schuine zijden die elkaar op lengte overlappen. Als hier sprake van is, dan kunnen we het proces vervolgen. We gebruiken een blok die opengaat en vervolgens worden de 2 kartelranden zo in elkaar geschoven dat het precies aansluit en geen open raden heeft. We drukken hierna een blok erop zodat het niet kan verschuiven. Vervolgens wordt dit blok opgewarmd en smelten de 2 kartelranden in elkaar. Dit moet vervolgens afgekoeld worden en het proces zal voor het opwarmen en afkoelen ongeveer 5 minuten duren. Als dit goed is uitgevoerd, dan zou je er helemaal niks van moeten kunnen zien en zou het super sterk moeten zijn en nauwelijks uit elkaar te kunnen trekken.
Het is een maatje van mij en ik gelukt om beide processen uit te voeren en zo een band te maken die met heel erg veel moeite uit elkaar is getrokken.
3D printer uit elkaar schroeven
Olie soorten
Tijdens deze les hebben we ons meer verdiept en de meest voorkomende olie soorten in de technische industrie. Wat mij meteen opviel is, dat er veel soorten waren en dat ze zichzelf voornamelijk onderscheiden in de dikte van de olie. De meest voorkomende soorten waarin we olie soorten kunnen onderscheiden zijn als volgt,
- dichtbaarheid ( hoe dun of hoe dik een olie is)
- koeling (oliesoorten die goed warmte kunnen afstaan of juist de warmte vasthouden)
- geleid of glijdt (olie dat onderdelen beter kan laten geleiden of juist een oliesoort dat heel goed is, om het soepel en makkelijk te laten werken.
- verdamping (Oliesoorten die heel snel kunnen verdampen of juist heel langzaam verdampen)
Olie soorten
- Chevron Neutral 600 R
Dit is vooral een basis olie die voor bijna alle gelegenheden mogelijk is. Met deze olie als basis kan je alles maken.
- MobileGear 600 XP 220
Deze olie is erg dik en is zo zeer geschikt voor tandwielkasten en het bestrijden van microscopische slijtage.
- Nuto H46
Deze olie wordt ook wel een universele olie genoemd. Hij is heel breed inzetbaar omdat hij zo dun is. Deze zie erg veel voorkomen in technische industrie.
- Mobile DTE PM 150
Deze olie is zeer bekend in de drukkerij omdat hij erg dun is en geoptimaliseerd is voor gladde onderdelen. De oliesoort komt vooral tot zijn macht als we kijken naar de smering van lagers en tandwielen in circulatiesystemen.
- Mobile Core 2500
Deze oliesoort is erg dik en komt zo goed van pas bij zware belasting. Een zeer belangrijk voorbeeld hiervan is het onderhouden van wormtandwielen.
waarschuwingssymbolen op schoonmaakmiddelen
Ultrasoon vloeistof
Een ultrasoon reiniger is een apparaat dat met water of een andere vloeistof gevuld moet worden. Vervolgens reinigt het apparaat, middels geluidsgolven, voorwerpen door luchtbelletjes langs de voorwerpen te laten stromen. hieronder staan 2 ultrasoon vloeistoffen die u eventueel zou kunnen toepassen.
- PODISONIC Ultrasonicvloeistof
- ECOPLUS Ultrasonicvloeistof
De - montage en montage elektromotor deel 1
Tijdens deze les hebben we een elektromotor uit elkaar moeten schroeven en kennis opdoen wat belangrijk is. In verband met onze opleiding is het belangrijk dat we hier veel kennis over hebben.
We kregen per 2 personen een motor, die we vervolgens samen uit elkaar moesten halen en weer in elkaar moesten groeven. Wat daarbij belangrijk was, was het maken van foto's. Op die manier konden we precies zien hoe we hem weer in elkaar moeten schroeven.
Zo heb je bijvoorbeeld een klein en dun zwart rubbertje die ervoor zorgt dat er spanning op de draai - as blijft tijdens het draaien. Dit kleine veertje is ontzettend belangrijk en voorkomt speling op de draai - as tijdens het draaien. Hij mag ook beslist niet vervormd worden omdat de kans zo groot is dat de kracht op de verkeerde manier verdeeld wordt.
Vanzelfsprekend moet je goed letten op het in elkaar schroeven van de schroeven, om zo te voorkomen dat ze scheef erin worden gedraaid, en zo het schroefdraad beschadigd raakt.
de - montage en montage elektromotor deel 2
Tijdens de 2e les van de montage van elektromotoren hebben we een elektromotor uit elkaar moeten halen die veel in de industrie gebruikt wordt. Hierbij deden we meer kennis met elektromotoren en zagen we wat belangrijk is voor in de industrie. Deze elektromotor was ook anders gemonteerd en zag er in totaal wat complexer uit.
evaluatie na observatie
Mijn mede student en ik kwamen erachter dat er veel weerstand zat in het draai mechanisme van de motor. Na goed overlegt te hebben en meerdere tests te hebben uitgevoerd, kwamen we tot de conclusie dat het vet en de smeerolie niet meer optimaal werkte. We hebben dit vervolgens aangegeven bij de docent, en hij vertelde ons dat hij dit verder zou afhandelen. Het was een goede observatie die we hadden uitgevoerd.
schroevendraaiers
Wegstra CNC machine installeren
voor het vak montage en onderhoud hebben we in deze les een freesmachine moeten installeren uit de doos. De machine zat in een groten houten doos die dicht gemaakt was met diverse schroeven. we hebben de deksel van deze houtendoos eraf gehaald en we kwamen al gauw tot de conclusie dat er veel schuinsnippers zijn gebruikt om de loze ruimtes op te vullen om zo de machine zo goed mogelijk te beschermen tegen schade of ongewenste bewegingen van de doos.
Onze taak was de machine op veilige manier uit de doos halen en op de juiste wijze opbouwen. We hebben hierna het programma gestart en de X, Y en Z waarde op nul gezet. Vanuit hier kunnen we een blok op de meest nauwkeurige wijze frezen. dit is zeer belangrijk om uit te voeren voordat je met de machine aan de slag gaat. hieronder staan de foto's van de machine vermeld.
Cr6 en Cr20 schoonmaakmiddelen
we hebben tijdens de les een lange en uitgebreide uitleg gekregen over meerdere soorten smeeroliën en vetten. voor onze opleiding is het belangrijk om een goede kennis te hebben over deze soorten vetten, aangezien er veel verschillen in zitten met betrekking op de functionaliteit en de materiaalkeuze. Hieronder vermeld ik meerdere oliën met de desbetreffende werking.
De bovenste 3 worden veel gebruikt in de fabriek om de motoren goed smerend te houden maar deze zijn niet schadelijk voor voedsel. Ook wel foodsafe genoemd.

1. Inferlon EM 100+
2. Inferlon EM 32
3. Inferlon EM 56+

Inferlon Grease OG
Wordt toegepast als smeermiddel bij open kogellagers

Inferlon Lube TF
wordt toegepast bij bescherming voor langdurige slijtage van lagers.

Inferlon HD00
Levenslang smeervet tegen gladheid en wrijving. verminderd ook de kans op lekkage in versnellingsbakken.

Inferlon PN32
Hoogwaardige eet waarde van olie voor persluchtsystemen. Mag in fabriek van eten toegepast worden. Deze olie wordt ook in de pneumatiek veel gebruikt.

Inferlon H46
Dit is een hydraulische smeerolie

Inferlon HT1200
Smeervet dat veel wordt toegepast bij lagers die op hoge toeren draaien.
I3 Mini 3-D printer verbetering in horizontale assen
In deze les hebben we de opdracht gekregen om met een 3-D printer de horizontale assen te demonteren en zo de assen te checken. we mochten hierbij ook eventueel de horizontale assen vervangen of invetten om ze de bewegingen en verschuivingen te optimaliseren. De machine zat in elkaar met kleine inbus bouten die gedemonteerd moesten worden. De assen zaten ook vast met bouten en met behulp van een smalle v-snaar om 2 stappenmotoren, kon het bed van de machine over de horizontale as verplaatst worden. Vaak komt hier veel speling op te staan waardoor de v-snaar uitgerekt kan worden. Dit is van grote invloed op de werking van machine.
Gelukkig was de machine die mijn klasgenoot en ik onderhouden hebben helemaal in orde. We hoefden niks te vervangen onze enige taak werd de machine op de juiste wijze weer terug in elkaar bouwen.
MOOZ geleider demonteren
We hebben deze les een Mooz 3d printer moeten demonteren. Onze taak was om de lineaire geleiders te demonteren en te checken. Het kan inderdaad zijn dat er speling op de smalle rubberen v-snaren komen of dat de assen niet meer goed ingevet zijn. Dit moesten wij dus controleren.
We zijn gestart met het demonteren van de grote metalen kappen aan de zijkanten. Door deze te demonteren kunnen we gemakkelijker bij de assen komen en ze zo nodig controleren. we kwamen er al gauw achter de assen redelijk stroef bewogen dus deze moesten we licht opnieuw invetten. Ook hebben we de rubberen v-snaren gecheckt maar deze leken prima in orde te zijn.
De assen hebben we opnieuw ingevet en een zeer belangrijk probleem goed verholpen. tot slot hebben we de machine weer terug in elkaar gebouwd en opnieuw de X, Y en Z as op nul gezet.
Softgripper robotarm
Voor ons laatste project van montage en onderhoud voor dit jaar hebben we de opdracht gekregen om een grijper voor een robotarm te maken die open en dicht kan gaan door middel van een lucht compressie.
In de les hebben we meerdere voorbeelden gezien en de gebruikte materialen gevoeld. Dit gaf een duidelijk beeld over de verschillende materialen, vormen en voor/nadelen. Samen met mijn klasgenoot heb ik een ontwerp gemaakt en verschillende belangrijke scenario's besproken. Hieronder vind u de eerste schetsen met de hand voor onze grijper.
vervolg van ontwerp in 3D
onze handschetsen zijn klaar en we zijn daarna de tekeningen gaan ontwerpen in Autodesk Inventor. Toen we in Inventor aan het tekenen waren, kwamen we erachter dat er een paar zaken niet helemaal goed uitkwamen. De gaten die in onze handschetsen zaten kwamen niet uit toen we hem in 3D gingen tekenen. Deze fouten hebben we opgelost en hieronder vind u de correcte 3D tekeningen.
3D printen met Snapmaker Mini
Het grote voordeel van Inventor is dat het bestand van de 3D tekening direct als 3D bestand voor het printen opgeslagen kan worden. We stoppen dus een USB-stick in onze laptop en slaan het bestand hierin op. De USB-stick kan nu de 3D printer in en het bestand kan opgezocht worden. Dit bestand vinken we aan en met de juiste instellingen kan het printen beginnen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb